تبیان، دستیار زندگی
عباس جهانگیریان از داوران بخش پژوهش هشتمین جشنواره تئاتر بانوان بیانیه بخش پژوهش این جشنواره را در اختیار ایبنا گذاشت. در این بیانیه آمده است، كمتر به پژوهش‌های تئاتری و جایگاه آن در رشد و اعتلای تئاتر توجه شده است._
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

بي توجهي به پژوهش‌هاي تئاتري و جايگاه آن در جشنواره‌ها
تئاتر

عباس جهانگيريان از داوران بخش پژوهش هشتمين جشنواره تئاتر بانوان بيانيه بخش پژوهش اين جشنواره را در اختيار ايبنا گذاشت. در اين بيانيه آمده است، كمتر به پژوهش‌هاي تئاتري و جايگاه آن در رشد و اعتلاي تئاتر توجه شده است.

به گزارش خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)، در بيانيه هيات داوران بخش پژوهش هشتمين جشنواره سراسري تئاتر بانوان آمده است: ساليان سال است كه در كشور ما جشنواره‌هاي متنوع تئاتري برگزار مي‌شود اما كمتر به پژوهش‌هاي تئاتري و جايگاه آن در رشد و اعتلاي تئاتر ما توجه شده است.

در ادامه آمده، حضور گرم و نفس‌ساز پژوهشگران را در جشنواره هشتم تئاتر بانوان به فال نيك مي گيريم و بر اين باوريم كه اين حضور، قدمي است موثر در پربار كردن جشنواره، در دوره‌هاي پيش رو.

اين بيانيه تاكيد مي‌كند، تحقيق و پژوهش نگاهي به گذشته دارد، اين كه ريشه‌هايمان كجاست؟ و چگونه از اندوخته‌ها و داشته‌هاي تاريخي و فرهنگي خود بهره‌مند شويم. نگاهي به آينده دارد. اينكه به كجا مي‌خواهيم برويم؟ از كدام راه و چگونه و با چه امكان‌هايي و نگاهي به امروز و اين كه كاستي‌ها و گره‌هاي تئاتر ما كجاست و چه بايد كرد؟ پژوهشگران، اين راه‌ها و اين چشم‌اندازها را با همه پيچ و خم‌هايش به ما مي‌نمايانند، و هم‌اينان هستند كه تجربه‌هاي نسل‌هاي پيشتر را به نسل‌هاي پس از خود، منتقل مي‌كنند و مانع نابودي ميراث فرهنگي و هنري ما مي‌شوند. و نيز پژوهش‌هايي كه مي‌توانند پنجره‌اي به تئاتر امروز جهان بگشايند و به ما نشان بدهد، آنچه را كه خود مي‌بيند. ما نبايد از رويدادهاي نو و تحول برانگيز تئاتر جهان غافل شويم.

در ادامه اين متن آمده است، آثاري كه در اين دوره به داوري درآمد با آنكه گام اول بود، كيفيت و پرباري آن، ما را به شگفت آورد. از ميان 24 تحقيق كه به دفتر جشنواره رسيده 14 اثر به مرحله داوري راه يافت و مابقي، با همه ارزش‌هاي پژوهشي كه در آن‌ها به چشم مي‌آمد، به دليل موضوعيت نداشتن و هم‌سو نبودن با هدف‌هاي جشنواره، از  داوري كنار گذاشته شد. و از 14 اثري راه يافته به مرحله نهايي 9 اثر فهرست آثار برگزيده جاي گرفت.

نظر و معيار اين هيات درباره آثار رسيده به دبيرخانه اينگونه بيان شده است: نگارش و نثر خوب، بديع بودن موضوع پژوهش، ارزش‌هاي كاربردي اثر، هم‌سويي تحقيق با هدف‌هاي جشنواره تئاتر بانوان، توجه به پژوهشگران شهرستاني و نيز فضاي حاكم بر اثر شامل زن بودن پژوهشگر و يا زنانگي موضوع پژوهش.

هيات بازخوان اولين دوره بخش پژوهش هشتمين جشنواره سراسري تئاتر بانوان شامل عباس جهانگيريان، اسماعيل فلاح خير و شهرام كرمي هستند.

آثار برگزيده هيات داوران: «بررسي پويايي در آثار سه نمايشنامه‌نويس زن ايراني از ديدگاه نقد زن-محور» نوشته مرجان موسوي كوشا، «فرهنگ نمايش‌واره‌‌هاي زنانه ايراني؛ گنجينه پنهان هنرهاي نمايشي» اثر رسول نظرزاده و «زنان آييني و آيين‌هاي زنانه در جنوب ايران» نوشته جهانشير ياراحمدي.

اين هيات همچنين تقدير مي‌كند از علي فرهادپور براي نوشتن «اولين زن نقال كيست؟»، علي حاج علي عسگري براي «زنان هنرمند گيلاني در عرصه صد ساله تئاتر گيلان»، محبوبه نصيرفر براي «گونه‌هاي نمايشي در ادبيات فولكلور زنان اصفهان»، منوچهر اكبرلو براي «زن در ادبيات نمايشي ايران» و نيز كتاب «جهان و نمايش‌هاي سنتي ايران»، بهزاد صديقي براي «بررسي تئاتر زنان ايران» و جواد انصافي براي «بررسي تاريخي نمايش‌هاي زنانه در ايران».

هشتمين جشنواره سراسري تئاتر بانوان به مناسبت سالروز ازدواج حضرت علي (ع) و بزرگ بانوی اسلام حضرت فاطمه زهرا (س) 28 آبان تا 7 آذر در فرهنگسراها، بوستان‌ها و سالن‌هاي نمايشي شهر تهران برگزار  شد.