تبیان، دستیار زندگی
بزرگ‌ترین دایره‌المعارف رایانه‌ای تحت عنوان «دانشنامه علوی» شامل سخنان‌ حضرت علی (ع)، توسط مركز تحقیقات كامپیوتری علوم اسلامی تهیه، تولید و به بازار عرضه شد.‌
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

بزرگ‌ترين دايره‌المعارف رايانه‌اي سخنان امام علي (ع) توليد شد
 بزرگ‌ترین دایره‌المعارف رایانه‌ای سخنان امام علی (ع) تولید شد

بزرگ‌ترين دايره‌المعارف رايانه‌اي تحت عنوان «دانشنامه علوي» شامل سخنان‌ حضرت علي (ع)، توسط مركز تحقيقات كامپيوتري علوم اسلامي تهيه، توليد و به بازار عرضه شد.‌

‌به گزارش خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا) ‌به نقل از روابط عمومي مركز تحقيقات علوم اسلامي، اين لوح فشرده داراي محتوا و امكانات مفيد و نويني است و با دربر داشتن 121 عنوان كتاب در 292 جلد درباره نهج‌البلاغه و غررالحكم، بزرگ‌ترين دائرة‌المعارف رايانه‌اي سخنان امام علي(ع) به شمار مي‌رود.

اين نرم‌افزار شامل 33 عنوان شرح و تعليقه در 164 جلد به زبان‌هاي فارسي و عربي و نيز 27 ترجمه به زبان‌هاي فارسي، انگليسي و فرانسوي به همراه هفت شرح و ترجمه منظوم است.

در اين دانشنامه، متن نهج‌البلاغه بر اساس پنج نسخه معتبر به نمايش گذاشته شده است و كاربر مي‌تواند از قرائت كامل متن نهج‌البلاغه فيض‌الاسلام بهره‌مند شود.

ارايه نسخه‌هاي گوناگون از نهج‌البلاغه، امكان مقايسه بين آنها و نيز جست‌وجوي آيات، احاديث، ادعيه، اشعار و امثال به كار رفته در كلام اميرمومنان (ع) از ويژگي‌هاي بارز اين دانش‌نامه است.

كاربر در قسمت نمايش مي‌تواند به متن، ترجمه و شروح مختلف نهج‌البلاغه دسترسي يابد و از قابليت‌هاي گوناگون همچون مقايسه دو متن، مشاهده نسخه خطي متن مورد نظر (‌بر‌ اساس نسخه سال 469 هجري قمري از نهج‌البلاغه فيض‌الاسلام) و نيز مصادر نهج‌البلاغه بهره‌مند شود و از امكاناتي نظير دسترسي به اعلام موجود در متن، امثال نهج‌البلاغه و معاني لغاتي كه در شروح مختلف، ترجمه شده، استفاده كند.

عبارات نهج‌البلاغه در پنج قالب مقدمه، خطبه‌ها، نامه‌ها، كلمات قصار و غرائب در اين دانشنامه ارايه شده كه پژوهشگر بر ‌اساس نياز خود مي‌تواند هر يك از اين قالب‌ها را انتخاب كند.

در قسمت شعر، ترجمه‌هاي فارسي منظوم كلام امام علي (ع)، عرضه شده است‌ و كاربر با استفاده از دكمه «ترجمه» مي‌تواند ترجمه متن به نثر را مشاهده كند.

«امكان جستجو» دومين قابليت نرم‌افزار دانشنامه علوي است و امكانات متنوعي براي جست‌وجوي الفاظ و عبارات نهج‌البلاغه به روش‌هاي مختلف در اختيار محقق قرار مي‌دهد.

از ديگر ويژگي‌هاي بخش جست‌وجو، پژوهش در متن نسخه‌هاي نهج‌البلاغه يا كاوش در عناوين، فصل‌ها و ابواب آنهاست.

«فهرست‌ها» قابليت ديگري از نرم‌افزار دانشنامه علوي است كه كاربران را براي ساماندهي تحقيق در مطالب متنوعي كه در كلام امام علي (ع) مورد استفاده قرار گرفته، ياري مي‌رساند.

اين بخش داراي كارتابل‌هاي آيات، احاديث، اشعار، ادعيه، امثال، اعلام و مصادر است كه در هر قسمت، از طريق اين قابليت، مي‌توان به فهرستي از اين موضوعات در نهج‌البلاغه دست يافت يا به كمك امكان فهرست منتخب، به جست‌وجو و گزينش موردي در موضوعات ياد شده پرداخت.

از امكانات ديگر اين نرم‌افزار «كتابخانه» است. در اين بخش، متن مهم‌ترين كتاب‌هاي مربوط به نهج‌البلاغه همراه با امكاناتي مانند «قرآن» و «لغت‌نامه» عرضه شده است.

كتابنامه نيز از ديگر بخش‌هاي نرم‌افزار دانش‌نامه علوي است كه به منظور آشنايي كاربران با موضوع و محتواي اين دانشنامه، ‌فهرستي از كتاب، همراه با اطلاعاتي درباره نويسنده و شناسنامه هريك از كتاب‌ها، در اين بخش ارايه شده است.